Fluxul unui apel la numărul de urgență 112
Sunați la 112 dacă sunteți într-o situație de urgență sau dacă aveți motive să credeți că cineva se află într-o situație de urgență. O situație de urgență este cea în care sunt puse în pericol viața, proprietatea și/sau mediul și care necesită asistența imediată a agențiilor specializate de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont).
Când sunați la 112, apelul dumneavoastră este preluat de operatorul STS din cadrul Serviciului de urgență 112, în ordinea intrării în sistem, și gestionat astfel:
Pentru a primi ajutor rapid și eficient, este esențial să cooperați cu operatorul STS din cadrul Serviciului de urgență 112 și cu dispecerii agențiilor!
Sunați la numărul de urgență 112 dacă sunteți martor sau sunteți implicat într-una din situațiile de tipul celor exemplificate mai jos:
Dacă sunteți martor, împreună cu un grup de persoane, la una dintre situațiile menționate mai sus, și una dintre ele a sunat la 112 pentru a anunța urgența, vă recomandăm să reveniți cu un apel dacă puteți oferi informații suplimentare sau dacă au survenit schimbări în situația anunțată.
Dacă ați sunat la numărul de urgență 112 din greșeală, nu închideți! Așteptați să vă răspundă un operator STS din cadrul Serviciului de urgență 112 și informați-l că nu aveți o urgență și că ați apelat din greșeală. Astfel, salvăm împreună timp prețios, căci apelurile recepționate pe linia de urgență care au fost deconectate înainte de a fi preluate de un operator sau la care nu s-a putut răspunde din cauza unui volum mare de apeluri sunt reapelate de operator în cel mai scurt timp posibil.
Apelurile non-urgente provoacă întârzieri în acordarea de ajutor persoanelor aflate în situații de urgență, acest lucru putând avea consecințe fatale.
Apelarea nejustificată a numărului de urgență 112 poate costa viața unei persoane care are nevoie urgent de ajutor.
Apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz și se sancționează conform legii.
Ne puteți ajuta să reducem numărul apelurilor nejustificate la 112 informându-vă familia și prietenii cu privire la utilizarea responsabilă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112.
Serviciul SMS 113 este soluția implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru a veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe de auz și/sau vorbire care au nevoie de ajutorul agențiilor de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont).
IMPORTANT!
Serviciul este disponibil doar în rețelele de comunicații mobile Orange, RCS-RDS, Telekom, Vodafone.
Pentru a accesa serviciul SMS 113, vă rugăm să vă înregistrați în baza de date a SNUAU numărul de telefon mobil pe care îl veți folosi pentru anunțarea urgențelor, conform procedurii de înregistrare.
Vă puteți înregistra atât online, folosind formularul de înregistrare, cât și prin formularul tipizat transmis pe adresa STS.
În cazul în care aveți o urgență, sunați imediat la numărul 112 pentru a fi furnizată în sistem informația de localizare de tip Cell ID/Sector ID!
Apelul dumneavoastră va fi preluat de un operator STS din cadrul Serviciului de urgență 112 care nu va iniția un dialog, ci va închide legătura telefonică deoarece veți fi identificat automat de către sistem ca fiind o persoană cu dizabilități de auz și/sau vorbire. În continuare, veți primi un SMS cu textul: „TRIMITETI SMS LA 113 CU URGENTA SI ADRESA INCIDENTULUI”.
Răspundeți printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgența și indicând cu exactitate adresa, inclusiv județul. Este indicat să nu folosiți diacritice, pentru a scrie și a transmite mesajul cât mai rapid.
După transmiterea acestor informații, este posibil să mai primiți mesaje din partea operatorului STS din cadrul Serviciului de urgență 112 cu întrebări suplimentare. Răspundeți cât se poate de scurt și exact!
Operatorul va transmite apoi datele obținute către agențiile specializate de intervenție din județul precizat de dumneavoastră, care vă vor ajuta în urgența pe care o aveți.
Instrucțiune de utilizare a Serviciului SMS 113
Înregistrare onlineÎnregistrare offline
* În lipsa unor acorduri de roaming speciale pentru trimiterea de mesaje text către numărul 113 între operatorii de telefonie mobilă din Europa, cetățenii străini trebuie să utilizeze cartelele SIM ale operatorilor de telefonie mobilă din România (Orange, RCS-RDS, Telekom, Vodafone) pentru a accesa serviciul SMS 113.
Procesul de înregistrare se poate face online folosind formularul de înregistrare sau prin trimiterea formularului tipizat, completat cu datele personale necesare (de identificare și de documentele medicale ce atestă dizabilitatea) către STS, Splaiul Independenței nr. 323A, Sector 6, București.
Sistemul „eCall” permite efectuarea unui apel de urgență de la bordul vehiculului către numărul unic de urgență 112. Acest apel poate să fie efectuat automat, prin activarea unor senzori de la bordul vehiculului sau manual, prin intermediul rețelelor de comunicare mobilă pe suport radio, transmițând un set minim de date standard și stabilind un canal audio între persoanele care se află la bordul vehiculului și cel mai adecvat centru de răspuns în caz de urgență, conform recomandării Comisiei Europene.
DOCUMENT: Recomandarea Comisiei Europene din 8 septembie 2011 privind susținerea unui serviciu eCall la nivelul UE în rețelele de comunicații electronice pentru transmiterea apelurilor de urgență de la bordul vehiculelor pe baza numărului 112 („eCalls”)
„MSD – Setul Minim de Date” înseamnă informațiile ce trebuie trimise către centrul de răspuns în caz de urgență, în conformitate cu standardul EN 15722, precum: localizarea accidentului, direcția de mers, data și ora accidentului, numărul de identificare al autovehiculului.
Apelul eCall este gratuit și este gestionat ca oricare alt apel de urgență 112.
Această funcționalitate permite apelarea numărului de urgență 112 în lipsa semnalului din reteaua operatorilor mobili. În acest sens, se utilizează tehnologia IMS (IP Multimedia Subsystem), care permite furnizarea serviciilor de voce prin intermediul unei rețele Wi-Fi.
Concret, apelul de urgență către numărul 112 este transportat prin rețeaua Wi-Fi la care este conectat telefonul către rețeaua operatorului mobil și, apoi, către Serviciul de urgență.
Avand în vedere că apelul nu este preluat printr-o celulă a operatorului mobil, în această situație nu există informație de localizare de tip Cell ID/Sector ID. Pentru a beneficia, totuși, de o informație de localizare asociată terminalului apelantului, la fiecare apel de urgență efectuat prin VoWiFi, operatorul mobil transmite către Serviciul de urgență 112 identificatorul ultimei celule din rețea în care s-a înregistrat telefonul, iar operatorii din serviciul 112 primesc acoperirea acestei celule, cu atenționarea că această poziție este una istorică. Întotdeauna comunicați și confirmați operatorului STS dincadrul Serviciului de urgență 112 detaliile de localizare!