Rețeaua europeană de blockchain, extinsă în România de către STS

Luni, 13 Decembrie 2021

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a devenit participant activ în European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), platforma care pregătește și susține lansarea aplicațiilor informatice pe infrastructură de tip blockchain pe piața digitală a Uniunii Europene.

Prin aderarea la platforma europeană de blockchain, STS contribuie la extinderea și consolidarea securității rețelei EBSI, prin instalarea și găzduirea în România a unui Nod, ca parte componentă activă a infrastructurii distribuite. Atât componentele hardware, cât și cele software ale Nodului din România sunt administrate de către specialiștii STS, care asigură, totodată, și măsurile specifice de securitate cibernetică.

Sistemul european de blockchain oferă posibilitatea instituțiilor publice din țările membre de a implementa sisteme informatice cu baze de date moderne, transparente și sigure, care pot fi vizualizate de oricine pe internet, însă nimeni nu poate modifica informațiile. În țara noastră, tehnologia blockchain a fost utilizată, pentru prima dată, pe parcursul procesului electoral din anul 2020 și a înregistrat un real succes în ceea ce privește transparentizarea tuturor datelor din sistemele informatice și oferirea garanției că acestea nu pot fi modificate.

STS susține utilizarea celor mai de actualitate soluții informatice și încurajează adoptarea tehnologiei de tip blockchain pentru registrele digitale utilizate de stat în relația cu cetățenii. România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene care au semnat declarația în vederea instituirii unui parteneriat european care să permită folosirea tehnologiei blockchain la crearea de servicii transfrontaliere în beneficiul cetățenilor, administrațiilor publice, societății și economiei.

EBSI este prima infrastructură blockchain la nivelul Uniunii Europene, administrată de Comisia Europeană și de statele membre partenere, inițiativă derulată prin European Blockchain Partnership (EBP) și materializată printr-o rețea de Noduri distribuite în Europa. Utilizarea infrastructurii blockchain vizează partajarea datelor între autorități, garantarea autenticității și integrității tranzacțiilor, un exemplu de aplicare fiind gestionarea digitală a acreditărilor educaționale.

 

 

Biroul de Presă al STS

Contact
Luni-Vineri: 08:00 - 16:00
Relații cu Publicul
+4021.202.21.88
sau
Serviciul de Telecomunicații Speciale © 2021 Toate drepturile rezervate.